Dostupni besplatne online
Vežbe za sve naše članove

Vežbajte kad god i gde god vama odgovara. Održavajte telo vitalnim

uz vežbe posebno prilagođene potrebama i mogućnostima pacijenata.

 

da bi Ste Se ulogOvali
potrebno je da Ste član udruženja
nakon čega ćete dobiti LINK

Pozdrav dragi moji, moje ime je Nenad Stanković, vas trener, koji će vas voditi kroz trening u narednim video sadržajima.

Kreirali smo za vas video sadržaje, u kojima su obuhvaćeni svi segmenti treninga koju su prilagođeni vama i vašim potrebama.
Trening ćete raditi po redosledu klipova kako su i postavljeni na sajtu. Vežbe takođe možete izvoditi po redosledu u svakom videu.

Najpre ćete početi sa uvodno pripremnim delom (mobilnost i aktivacija), sto će ujedno i predstavljati vaše zagrevanje za glavni deo treninga.
Vežbe mobilnosti su vezbe koje se fokusiraju na poboljšanje opsega pokreta, fleksibilnosti i funkcionalne mobilnosti tela. Ove vežbe imaju za cilj da održe i poboljšaju pokretljivost zglobova, mišića i tetiva, sto može doprineti boljoj biomehanici tela, smanjenju rizika od povreda.
Dok su vežbe aktivacije, sto im i sama reč govori vežbe akvitiranja mišića.
Vežbe aktivacije mišića su vežbe koje se koriste za aktiviranje određenih mišićnih grupa pre glavnog treninga ili vežbanja. Ove vežbe imaju za cilj da poboljšaju povezanost između uma i mišića, povečaju mišićnu aktivnost i pripreme telo za intenzivnije vežbanje. Vežbe aktivacije mogu uključivati lagane pokrete, kontrakcije mišića i aktivnosti koje ciljano aktiviraju određene mišićne grupe.
Ove vežbe su često korisne za poboljšanje stabilnosti, snage i performansi tokom vežbanja, posebno kod vežbi koje zahtevaju aktivaciju specificnih mišićnih grupa. Preporučuje se da se vežbe aktivacije izvode sa pažnjom i precizno kako bi se postigao željeni efekat aktivacije misića pre glavnog treninga.

Nakon toga prelazimo na sledeći video a to su vežbe balansa.

Vežbe balansa su vežbe koje se fokusiraju na poboljšanje stabilnosti, koordinacije i ravnoteže tela. Ove vežbe obično uključuju aktivnosti koje zahtevaju održavanje stabilne pozicije tela na jednoj nozi ili na nestabilnoj površini. Cilj vežbi balansa je jačanje mišica core-a, nogu, stopala i stabilizatorskih misića kako bi se poboljšala stabilnost tela.

Stizemo do glavnog dela treninga, a to su vežbe snage.

Vežbe snage su vežbe koje se fokusiraju na povečanje misicne snage, izdrzljivosti i misicne mase. Ove vezbe obicno ukljucuju koriscenje opterecenja kao sto su tegovi, bucice, mašine za vežbanje ili sopstvena težina tela, kako bi se izazvali misici i podstakao njihov rast i jacanje.

Vezbe snage mogu biti usmerene na određene misicne grupe ili na celo telo, a mogu se izvoditi u različitim varijacijama i intenzitetima. Osim povećanja mišićne snage, vežbe snage imaju brojne druge prednosti, uključujući:

1. Poboljšanje metabolizma: Povećanje mišićnene mase može ubrzati metabolizam i pomoći u sagorevanju više kalorija tokom dana.

2. Poboljšanje funkcionalne sposobnosti: Jačanje mišića može poboljšati  funkcionalnu sposobnost tela, olakšati svakodnevne aktivnosti i smanjiti rizik od povreda.

3. Poboljšanje držanja tela: Vežbe snage mogu poboljšati držanje tela, smanjiti bolove u leđima i poboljšati posturu.

4. Uticati na smanjenje stresa i poboljanje raspoloženja!

Vežbe snage podeljene su u tri kategorije, početni nivo, srednji i napredni. U zavisnosti od psiho fizičkog stanja osobe, utreniranosti itd.

Jako je važno da vežbe izvodite pravilno, da svaki pokret izvodite polagano i kontrolisano.

Preporuka je da pocnete od prvog nivoa, a to je beginner, pa vremenom kako budete napredovali da se prelazite na sledeći nivo.

Obim i intenzitet vežbanja prilagodite sopstvenim mogućnostima i svom trenutnom fizičkom stanju.

Najpre počnite sa 6 ponavljanja za svaku vežbu, progresivno do nekih 10ak.

Kada vremenom to postane lako, predjite na naredni nivo, koji ćete raditi po istom ovom principu.
I dolazimo do samog i ujedno mnogima najlepši deo treniga, a to je rastezanje.
Rastezanje nakon treninga ima važnu ulogu u procesu oporavka tela i održavanju zdravlja mišića. Rastezanje utiče na smanjenje napetosti i bolova u mišićima, poboljšanje cirkulacije krvi, prevencija povreda, opuštanje uma i tela.

Siguran sam da ce vežbanje imati pozitivan uticaj na vaše telo i um. Da ćete se bolje, funkcionalnije i zadovoljnije osećati.

Sportski pozdrav!