Tanja Martinović

Zovem se Tanja Martinović 44 god. iz Priboja, majka dve devojke, supruga, kuma, prijateljica većeg dela grada. Svestrana u svemu, ali nažalost trenutno nezaposlena.

Poslednjih 5 godina sam se lečila od anemije i nikakvih drugih problema sve do marta prošle godine nije bilo. Tada počinje konstantno trnjenje i bolovi u nogama. Doktori su i dalje tvrdili da od nedostatka gvožđa i vitamina B12. Osećala sam povremeno i bolove u kičmi al to sam pripisivala svom brzom tempu i aktivnom životu. Šestog maja ujutru mi se paralizuje leva noga i dok sam stigla u Užice do skenera i desna otkazuje. Skener očitava tumor na Th 6, hitna operacija u KC Kragujevac i posle histopatološkog nalaza počinje moja nova borba. Po dobijanju MM dijagnoze prelazim na hematologiju Užice gde dobijam VTD protokol 6 ciklusa. Nakon toga sledi zračenje, izdvajanje matičnih ćelija i evo me na transplataciju odakle pišem priču za sajt Udruženja trenutno.

Oduvek sam bila aktivna i svestrana. Za mene nije postojalo nemoguće. Kada sam ostala nepokretna samo mi je bilo u glavi šta dalje. U Kragujevcu dva dana posle operacije rekla sam to ne može meni da se desi, ustajemo i borimo se, ne prihvatam život u kolicima. Kada sam dobila dijagnozu MM i tada sam bila odlučna: možda ja imam njega al on mene imati neće. Tokom celog oporavka koji nije bio nimalo lak (trebalo je naučiti i hodati i sedeti) izbacila sam iz glave od čega bolujem. Ponašala sam se kao da se radi o običnom virusu. Grabila sam čvrsto napred uz pomoć dece, supruga i nekolicine prijatelja pošto nažalost u ovakvim situacijama većina njih jednostavno nestane. Izbacila sam sve negativno dišem punim plućima i na korak sam da ispunim cilj. Od prvog dana sam u Udruženju prvenstveno zbog Sneže koja mi je mnogo pomogla  svojim savetima iskustvima, a drugo želim da se borim sa drugima za sva prava koja kao pacijenti imamo. Naravno kad se oporavim radujem se i druženju i upoznavanju sa drugim članovima i svemu što se u Udruženju sprema za nas pacijente. Svestrana sam, borbena ništa mi nije strano ni nemoguće. Jednostavno bila sam žena za sve. Bila i biću opet i to vrlo uskoro. Izaći ću iz ovog kao pobednik jer život tek počinje za mene. Treba udati dve devojke i odgajiti unučiće.